TARPTAUTINĖ AKCIJA „VANDUO YRA ŽMOGAUS TEISĖ“

 

Informuojame, jog jau yra galimybė pildyti „WATER is a Human Right“ („VANDUO yra žmogaus teisė“) akcijos parašų rinkimo elektronines formas.

Galutiniame akcijos „VANDUO yra žmogaus teisė“ peticijos tekste, be kita ko, skelbiama, kad „vanduo ir sanitarinės paslaugos yra žmogaus teisė! Vanduo yra visuotinė nuosavybė, o ne prekė!

 

 

Galutiniame akcijos „VANDUO yra žmogaus teisė“ peticijos tekste, be kita ko, skelbiama, kad „vanduo ir sanitarinės paslaugos yra žmogaus teisė! Vanduo yra visuotinė nuosavybė, o ne prekė!“ Kreipiamasi į Europos Komisiją siūlant parengti įstatymą, įgyvendinantį Jungtinių Tautų pripažintą žmogaus teisę į vandenį ir sanitarines paslaugas, kurio dėka aprūpinimas vandeniu bei sanitarinių paslaugų tiekimas būtų laikomi būtiniausiomis visuotinėmis viešosiomis paslaugomis. „ES įstatymas turi įpareigoti vyriausybes užtikrinti pakankamą visų gyventojų aprūpinimą švariu geriamu vandeniu bei sanitarinių paslaugų tiekimą jiems.“ Peticijoje reikalaujama, kad ES institucijos bei šalys narės būtų įpareigotos užtikrinti visų gyventojų teisę į vandenį ir sanitarines paslaugas, o vandens tiekimui ir vandens išteklių naudojimui negaliotų vidaus rinkos taisyklės, vandens tiekimo paslaugos nebūtų liberalizuojamos.

 

 

 

 

Primename, jog  tarptautinė pilietinė akcija „VANDUO yra žmogaus teisė“ startavo 2012 metų kovo 22 d., Pasaulinę vandens dieną. Ją inicijavo Europos visuomeninių paslaugų profesinių sąjungų federacija (angl. European Federation of Public Service Unions - EPSU).

Akcija buvo pradėta reaguojant į numatomus planus liberalizuoti vandens tiekimo paslaugas. Specialiai šiai akcijai buvo sukurta internetinė svetainė www.right2water.eu ir duomenų bazė elektroninėms parašų rinkimo formoms, kurios iki 2013 m. gegužės pabaigos padės surikti per 1 mln. Europos piliečių parašų tam, kad vanduo būtų pripažintas žmogaus teise ir visuomenine gerybe.

Pasibaigus akcijai, surinkti parašai bus įteikti Europos Komisijai.


Akcija „VANDUO yra žmogaus teisė“ Lietuvoje buvo pradėta birželio pradžioje įvykusių Lietuvos energetikos darbuotojų šeimų sporto žaidynių Šventojoje metu. Tąkart į renginį atvyko akcijos ambasadorius Lietuvoje, LTV laidų vedėjas Ignas Krupavičius, kuris maloniai sutiko talkinti skleidžiant žinią apie šią pilietinę iniciatyvą.  

„VANDUO yra žmogaus teisė“ peticiją gali pasirašyti kiekvienas pilnametis Europos Sąjungos pilietis (Lietuvoje – 18 metų sulaukęs ir asmens tapatybės dokumentą turintis asmuo). 

Lietuvos piliečiai pasirašyti elektroninę peticijos formą gali šioje interneto prieigoje:

https://signature.right2water.eu/oct-web-public/signup.do?lang=lt

Išsamesnės informacijos apie akciją ir popierinių akcijos parašų rinkimo formų kreiptis į Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos būstinę Vilniuje, adresu J. Basanavičiaus g. 29A-23, tel. +370 5 2305904, mob. tel. +370 687 20087.

Daugiau informacijos apie tarptautinę akciją „VANDUO yra žmogaus teisė“ įvairiomis kalbomis rasite oficialioje akcijos  svetainėje: http://www.right2water.eu/

 


Grįžti atgal