Mitinguotojai Vyriausybei: laikas skirti lengvatų paprastiems žmonėms

Šeštadienį eiseną Gedimino prospektu – nuo Seimo iki Vyriausybės – surengusios profsąjungos reikalavo mažinti nedarbo lygį, skurdą, maisto ir komunalinių paslaugų kainas, emigraciją. Policijos duomenimis, protesto akcijoje dalyvavo apie 1,5 tūkst. žmonių. Organizatoriai teigia, kad jų buvo gerokai daugiau – 2-3 tūkst.
Ruošiantis mitingui policijos pareigūnai Seimą ir Vyriausybę aptvėrė apsauginėmis metalinėmis tvorelėmis ir „Stop“ juosta. Gedimino prospekte ir jo prieigose budėjo gausios pareigūnų pajėgos, į pagalbą buvo pasitelkta raitoji policija.

Į profsąjungų organizuotą mitingą susirinko žmonės iš Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Ukmergės, Plungės, Visagino ir kitų miestų. Prie protestuojančių profsąjungų prisijungė „frontininkai“, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos žurnalistų sąjunga.

Policijos duomenimis, į mitingą susirinko maždaug 1,5 tūkst. dalyvių. Tačiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas žurnalistams sakė, kad jų galėjo būti gerokai daugiau – apie 2-3 tūkst.

Reikalavo didinti algas

Žygiuodami nuo Seimo iki Vyriausybės mitinguotojai nešėsi plakatus su užrašais „Alkanas žmogus – žvėris, alkanas vargšas – revoliucionierius“, „Grąžinkite nusavintas pensijas, „Europos valstybėje norime europinio atlyginimo“, „Psichologiniam darbdavių terorui – ne“, „Šimonyte, suplanuok šeimos biudžetą iš 800 Lt“ ir t.t.

Mitinguotojų eisenai pasiekus Vyriausybę, A.Černiauskas garsiai perskaitė visus valdžiai keliamus reikalavimus: didinti minimalų darbo užmokestį, įvesti progresinių mokesčių sistemą, mažinti nedarbo lygį, sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) būtiniausiems maisto produktams, mažinti komunalinių paslaugų kainas, grąžinti pensijas į 2008 metų lygį, sumažinti mokesčius smulkiajam verslui ir PVM tarifą spaudai.

„Tai yra būtent tie reikalavimai kurie aktualūs šiandien čia susirinkusiems žmonėms ir visiems Lietuvos piliečiams“, – žurnalistams sakė A.Černiauskas, sąrašą su profsąjungų reikalavimais nunešęs į Vyriausybę.

Dalijo valdžiai patarimus

Kaip pavyzdį Lietuvos valdžiai jis pateikė kaimynę Latviją, kur situacija esą daug sunkesnė nei pas mus, bet minimalus darbo užmokestis yra gerokai didesnis ir artimiausiu metu bus dar padidintas. Tačiau Lietuvos profsąjungoms niekaip nepavyksta pasiekti, kad šiuo metu 800 Lt neatskaičius mokesčių siekiantis darbo užmokestis būtų padidintas.

„Per tuos dvejus metus, kurie praėjo nuo ankstesnio mitingo, Vyriausybė visą dėmesį skyrė verslui. Visos lengvatos buvo skirtos verslui, buvo sumažintas pelno mokestis, kai kuriems sektoriaus – PVM. Biudžetas buvo formuojamas didinant mokesčius ir mažinant pajamas mažiausiai uždirbantiems žmonėms. Todėl, mūsų nuomone, dabar lengvatos turėtų būti suteikiamos paprastiems žmonėms, kad jie galėtų pajausti, jog krizė pasibaigė“, – kalbėjo A.Černiauskas.

Jis aiškino, kad valdžios vyrai profsąjungų reikalavimus įgyvendinti galėtų gana nesunkiai. Tam esą reikėtų padidinti pelno mokestį įmonėms, dividendų apmokestinimą ir įvesti progresinius mokesčius. „Įmonių pelnas 2010 metais – krizės metais – buvo 6 mlrd. litų. Jeigu pelno mokestis nebūtų sumažintas nuo 20 iki 15 proc., tai būtų 300 mln. Lt, iš kurių būtų galima grąžinti dalį pensijų“, – skaičiavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas.

Sulaikytas vienas žmogus

Vilniaus apskrities VPK pranešė, kad profsąjungų eitynės vyko ramiai.

Renginio pradžioje buvo sulaikytas vienas asmuo, viešoje vietoje vartojęs alkoholį. Jis pristatytas į Vilniaus apskrities VPK Trečiąjį policijos komisariatą.
 

Šaltinis: http://www.15min.lt/ 


Grįžti atgal